Skip to Main Content

Content

Baj, ha a legjobb játékos nem csapatjátékos?
Pataki Dávid 2022.09.03

Bár távol vagyok a futball világától, hír hozzám is eljutott, hogy Christiano Ronaldónak, a 37 éves, hatszoros aranylabdás sztárnak az elmúlt néhány évben komoly gondjai vannak az átigazolással és elsősorban nem a kora vagy az ára (fizetése) miatt.

Tulajdonosként természetesen arra törekszem, hogy a csapatomban minél több kiváló képességű kolléga legyen. Az egyéni motivációk is - szerencsés esetben - a nagyobb tudás, a jobb teljesítmény irányába hatnak, melyek szükségszerűen nagyobb fizetési igényhez vezetnek.

Gyakran hallom, hogy a focihoz mindenki ért és a meccset gólra játsszák.

A gyakorlatban azonban, ha a csapatban valaki magasan és tartósan kiemelkedő teljesítményt nyújt, az számos problémához vezet.

Talán a csapat számára a leginkább szembetűnő dolog, ha a sikert minden egyéb szempont elé helyező játékos, – aki valóban kiválóan teljesít – a csapat többi tagjának fejlődését gátolja, mindez pedig magas fluktuációhoz vezet. Persze a gólt be kell rúgni, de vajon pályára állhat egy ember 11 másikkal szemben?

A tulajdonos, a döntéshozó, ha csak az egyéni teljesítményt nézi, nagyon nehezen válik meg egy olyan csapattagtól, aki szórja a gólokat.

Több mint húsz éves vállalkozói pályafutásom során nagy csalódásokat kellett átélnem, miután a legjobb játékos kilépett a csapatból. Mert ilyenkor nyilvánvalóvá vált, valójában hogyan is állunk tudásban, teljesítményben.

A problémát pedig valójában nem a csapattagok hiányosságai idézték elő, hanem a vezető és a legjobb játékos érdekközpontú gondolkodása.

Ha egy csapaton belül felborulnak az arányok tudásban, hozzáállásban, teljesítményben és ez az állapot tartós marad, az a cég életén belül szükségképpen torzuláshoz vezet.

Nem jönnek kiváló játékosok, mert nem kapnak teret a bizonyításra. Aki a csapatban marad, nem akar bizonyítani, mert úgyse veszik észre és a tudása is kevés.

Mindez oda vezet, hogy a dominancia miatt elmarad a fejlődés és a sikerélmény. Bár látszólag jönnek a sikerek, egy bizonyos ponton azonban elkerülhetetlen a visszaesés.

A megoldást én abban látom, hogy a csapatban sikereseknek mindenképpen segíteniük kell a kevésbé sikereseket. A kevésbé sikereseknek pedig akarniuk kell fejlődni.

Aki pedig egyedül akar focizni, még akkor is, ha tényleg nagyon jó, el kell engedni.