Skip to Main Content

Content

A felhő legyen veled
Pataki Dávid 2019.09.23

Éppen egy hete az idei Oracle OpenWorld-on Larry Ellison bejelentette a cégek számára is elérhető Always Free programot. Egyből kapunk 85 000 HUF levásárolható összeget is, de nagyon-nagy a fogadkozás, hogy a 30 napos próbaidőszak után is korlátozás nélkül használhatjuk az ingyenes szolgáltatásokat. Majd meglátjuk.

Ez az APEX fejlesztők - illetve az Oracle adatbázis felhasználók számára is - igen jó hír, mivel egy teljes értékű adatbázist és APEX környezetet használhatunk felhő alapon.

Az egyetlen komolyabb megkötés, a 20Gb tárhely limit, ami lássuk be, alkalmazás fejlesztés esetén nem jelent nagy kompromisszumot.

Különösen akkor, ha figyelembe vesszük, hogy nem a szokásos Oracle XE edition (max. 12Gb) felhő alapú hosztolásáról van szó. Igen, megnéztem, kipróbáltam, tudok particionált táblát létrehozni, szóval tényleg.
 

A bejelentkező oldalon egyértelműen láthatjuk, hogy az Always Free milyen ingyenes szolgáltatásra jogosít fel bennünket:

  • Create a VM instance
  • Create a database
  • Create a data warehouse

Database létrehozásra kattintva kb. 5 perc alatt létrejön a saját adatbázisunk, melyet aztán a későbbiekben fizetőssé tehetünk ha esetleg probléma lenne a performanciával.

Az adatbázison az alábbi képen látható szolgáltatásokat érhetjük el:


A telepítő egy ADMIN júzert/sémát hoz létre, elég erős jogokkal. Tudunk sémát létrehozni és a rendszer jogosultságok skálája is igen széles. Érdemes lefuttatni a select * from dba_sys_privs SQL utasítást.

Meg kell valljam, az SQL Developer webes verziója egészen kúltúráltra sikerült, bár funkcionalitásban jóval elmarad a JDK-s változat mögött, egészen használható. Különösen tetszik az intelligens hibakeresése.
 Ami az APEX instance-t illeti, kicsit furcsálltam az INTERNAL workspace funkciókban való szegényességét, különösen azt, hogy központilag nem tudom menedzselni a már létrehozott workspace-k felhasználóit. No mindegy.
 


Összességében komoly izgalmak elé nézünk, mivel a még olcsónak mondható APEX hosting szolgáltatások sincsenek ingyen és kivétel nélkül Oracle XE-vel operálnak. Az apex.oracle.com-on elérhető ingyenes workspaceket most ne vegyük számításba, mert ott nem férhetünk kívülről hozzá az adatbázishoz.

Sok múlik azon is, hogy milyen az Oracle supportja. Bár sok helyen ott a chat-ra csábító link, ezt nem próbáltam ki.

Link: Larry Elison bejelentése, Always Free